Laat je stem horen

Naast het schrijven ben ik sinds het najaar van 2017 ook actief als Voice over en nieuwslezer. Een superleuke aanvulling naast mijn journalistieke annex tekstschrijf werkzaamheden.

Je zult je misschien afvragen hoe dat zo gekomen is? Dat persoonlijke verhaal ga ik vertellen ;-). In mijn journalistieke werk freelance ik voor diverse omroepen, zowel als redacteur als verslaggever. Ik vertelde op radio, op tv, maar mijn eigen items van commentaar voorzien deed ik niet. Dat was ooit besloten, lang geleden tijdens mijn stage. Daar had ik vrede mee, tot de zomer van 2017.

In die periode zag ik een advertentie voorbijkomen waarin de Cursus Nieuwslezen werd gepromoot. De namen van de cursusleidsters kende ik toevallig als luisteraar van Radio538: Hannelore Zwitserlood en Tamara Bok. Van dergelijke namen kun je altijd iets leren was mijn idee. Vol goede moed besloot ik mij in te schrijven voor de basiscursus, kijken of ik wel wat met mijn stem zou kunnen.

Vol spanning reed ik begin september 2017 naar het MediaPark in Hilversum, waar de cursus zou plaatsvinden. Al snel tijdens de twee dagen kwam ik erachter dat ik best wel wat met mijn stem kan. Sterker nog, dat er een nieuwslezer in mij schuilt. Vol enthousiasme en trots sprak ik een bulletin in voor mijn eigen demo. Die kun je hieronder trouwens beluisteren.

Stappen gemaakt

Na de cursus volgden de hoogtepunten elkaar in rap tempo op. Ik mocht mijn eigen items gaan inspreken en ik werd ook benaderd om wat commerciƫle opdrachten in te spreken. Met hulp van logopediste Marieke Strijbis en de hulp van Hannelore en Tamara slaagde ik erin om steeds beter te worden.

In de zomer van 2018 mocht ik bij RTV Oost aan de slag als nieuwslezer. Een bijzonder moment. In de maanden die volgden heb ik veel meters mogen maken. Zo mocht ik op woensdagochtend als nieuwslezer meedraaien tijdens de ochtendshow KlaarWakker.

Helaas gaat de weg omhoog niet altijd in een rechte lijn en volgde eind 2018 ook de eerste tegenslag: sinds januari 2019 ben ik niet meer te horen op de radio.

Dat betekent echter niet dat ik stilzit. Ik ben vrijwel iedere dag bezig met het vak van bulletinlezen. Oefeningen doen, bulletins schrijven en oefenen: alles haal ik uit de kast om beter te worden. Met als grote doel: nieuwslezen op de landelijke radio. Zo, het staat hier nu echt. Dan kan ik mij er niet meer achter verschuilen.

Voice over

Ondertussen ben ik steeds vaker te horen als voice over. Een ander vak dan nieuwslezen, waarvoor ik via Tamara in het voorjaar van 2018 een cursus stemacteren heb gevolgd. Een indruk van werk wat ik hiervoor heb gedaan kun je hieronder beluisteren.

Al met al een heel verhaal. Ben je op zoek naar een voice over of een nieuwslezer? Laat dan van je horen via de mail, ik ben benieuwd of ik wat voor je kan betekenen. En ik ben ook benieuwd wat je vindt van deze persoonlijke post.

Leave a Comment

18 + twaalf =