De beste Taalvoutjes

“Ik wil graag gebruik maken van de mogelijkheid om een broertje/zusje te laten maken…” Het is weer de tijd van de jaarlijkse verkiezing van de leukste taalvoutjes. Ditmaal werden die van 2018 bekendgemaakt. 

Ik moet er ieder jaar weer keihard om lachen. Bewust of onbewust worden de meest briljante taalfouten gemaakt. Nederlands is een lastige taal, zo blijkt maar weer. 

Portretten

Het voorbeeld hierboven is van een fotograaf, die schoolportretten maakt. Hij wilde met deze zin ouders en de kinderen juist uitnodigen om een broer/zus portret te maken. Zoals het er nu staat wil hij juist zorgen voor gezinsuitbreiding (ja, ik leg hem voor de zekerheid even uit haha), toch iets heel anders. 

Bekijk de andere genomineerden maar eens, je lacht je echt rot om de missers die gemaakt zijn. Al zit er wel een positieve noot in, want iedereen heeft het over deze bedrijven en hun ietwat verkeerde gebruik van de Nederlandse taal. 

Gelukkig heb ik zelf nog nooit zo’n taalfout onbewust gemaakt. Ook bewust niet, want ik houd ervan om de zinnen in perfect Nederlands te maken. Dat lukt niet altijd, een d/t foutje of een letter die ergens ontbreekt slipt er zo doorheen. 

Niet mainstream

Het kan in je marketing heel goed kan uitpakken door iets te doen wat niet iedereen doet. Dat kan zo’n bewuste taalfout zijn, maar ook door middel van een bepaalde kortingsactie of het sturen van dagelijkse nieuwsbrieven. 

Sinds kort stuur ik iedere dag een nieuwsbrief naar mijn lijst. Het levert mij veel op. Ik heb geleerd om nog verhalender te schrijven dan ik al deed. Bovendien helpt het mij richting opdrachtgevers om te laten zien wat ik in huis heb.  

Nou, als dit geen perfect promotiepraatje is, dan weet ik het ook niet meer… 

Wil je ook dagelijks de nieuwsbrief ontvangen? Dan kun je je hier aanmelden. Ook als je hulp nodig hebt in je marketing en websiteteksten help ik je graag.  

Ah, nog eentje om het af te leren. ‘God heeft jouw lief.’ Nou, dan mag Hij haar gauw teruggeven. 😉 

De volledige verkiezing vind je hier overigens. 

2 comments add yours

 1. Ha Jeroen,

  Wat een ontzettend leuk artikel! Erg bedankt, leuk om te lezen.

  Ik moest wel heel erg lachen om je pleidooi dat je nooit zulke fouten maakt en eronder zegt ‘het is wel goed om je te beseffen …’; zich beseffen bestaat niet, hè? 😉
  O enne … misschien even de ‘helpft’ verbeteren?
  Maar luister, taalvoutjes maken we allemaal (ook wij!) en dat is heus niet erg. Hij die zonder vouten is, werpe de eerste klinker! 😊

  Ga zo door!

  Hartelijke groet,

  Vellah – Taalvoutjes

  • Ha Vellah,

   Dank voor je reactie. Haha, dit was natuurlijk bewust 😁.

   Ga zo door met Taalvoutjes!

   Groet Jeroen

Leave a Comment

2 + 19 =