Wie heeft er nog zin in het duel tussen Ajax en PEC Zwolle?

Het is in de Nederlandse voetbalwereld misschien wel het meest besproken onderwerp van de afgelopen dagen: de verplaatsing van Ajax – PEC Zwolle van zaterdag 2 maart (18:30 uur) naar woensdag 13 maart (18:30 uur).

Waarom is daar nou zoveel opschudding over? Ajax wil graag meer rust in de aanloop naar het Champions League-duel bij Real Madrid op dinsdag 5 maart. Ze spelen voor het duel in Madrid nog bij Feyenoord voor de beker (27 februari) en PEC (2 maart), drie duels in zes dagen tijd. De Amsterdammers verloren de thuiswedstrijd onlangs met 1-2, maar hebben desondanks hoop op het bereiken van de volgende ronde. Dat is ook in het belang van het Nederlandse voetbal, want ‘we’ zijn inmiddels gezakt naar de twaalfde plaats op de coëfficiëntenranglijst van de UEFA. De punten zijn hard nodig, kort gezegd.

PEC Zwolle: gepasseerd

Om die reden zocht Ajax contact met de KNVB om het duel met PEC te verplaatsen. De KNVB heeft daar gehoor aan gegeven, in ‘het belang van het Nederlandse voetbal’. Op zich een logische redenatie, maar er gaat behoorlijk wat mis. In de eerste plaats voelt PEC Zwolle zich behoorlijk gepasseerd. Volgens voorzitter Adriaan Visser is de verplaatsing hen door de strot geduwd. Ze hadden eerder al aangegeven een andere datum niet te zien zitten. Waar Ajax geen drie duels in zes dagen wil spelen, mag PEC er nu drie in acht dagen spelen (AZ-thuis op 10 maart, Ajax-uit op 13 maart en Excelsior-uit op 17 maart). En dat met een selectie die niet gewend is aan een dergelijke belasting (wel opmerkelijk dat een profvoetballer dat niet aan zou kunnen, maar goed).

Een nieuwe column van voorzitter Adriaan Visser, over de sportieve prestaties in 2019 en het onbegrip over de datumwijziging van Ajax – PEC Zwolle: https://t.co/Jp4GC4s4QM #peczwolle #ajapec #onsblauwwithart pic.twitter.com/P8ICJHBVeF— PEC Zwolle (@PECZwolle) February 22, 2019

Vooral ook voor de fans van PEC is het klote. Op woensdag om half zeven in Amsterdam zijn, is voor velen niet te halen, laat Freddy Eikelboom weten. Hij is voorzitter van de supportersclub van PEC Zwolle. “Heeft u enig idee, hoe de hard werkende supporters zich in bochten moeten wringen en plannen maken om hun favoriete club te kunnen bezoeken, zowel thuis als uit? Nee, dat heeft u schijnbaar niet! De gewone supporter is reeds allang uit uw zichtveld verdwenen!” De KNVB heeft inmiddels laten weten niet te willen schuiven en het duel op 13 maart gewoon door te laten gaan.

Schema

Dit had allemaal lang en breed voorkomen kunnen worden. Al aan het begin van het seizoen kun je in het schema laten opnemen dat bepaalde competitiewedstrijden van clubs die Europees spelen, kunnen worden verplaatst om ze optimaal uitgerust aan de aftrap te krijgen. Laat vastleggen dat, mocht bijvoorbeeld PSV de Champions League halen, de competitieduels voorafgaand aan de CL-week op vrijdag worden afgewerkt. Ben je in een keer van al het gezeik af en kan iedereen hier rekening mee houden.

Het moment om nu plots voor het Nederlandse voetbal te kiezen, is vrij opvallend. Waarom is hier in de eerste competitiehelft nooit voor gekozen en wordt het nu midden in het seizoen opeens wel gedaan? Een bijzondere gang van zaken.

Fans serieus nemen

Wat heeft dit nou te maken met mijn vakgebied? Nou, op communicatief vlak is er het nodige misgegaan. De KNVB had al bijvoorbeeld eerder kunnen aangeven dat het overweegt om clubs meer rust te geven in de aanloop van een Europese wedstrijd, zoals ik hierboven al heb aangegeven.

Ook als tekstschrijver kun je hier veel van leren. Communiceer je teksten met je doelgroep in het achterhoofd. Besef in dit geval dat fans hard sparen om hun favoriete voetballers wekelijks achterna te reizen. Laat blijken dat je het vervelend vindt om een dergelijk besluit te nemen. Als de KNVB nou meteen had aangegeven te kijken hoe supporters van PEC tegemoet gekomen kan worden, had dat in mijn ogen al veel gezeik gescheeld. Dan laat je merken dat je de fans, de mensen die ervoor zorgen dat er betaald voetbal is, serieus neemt. Dat kun je in dit geval niet echt zeggen.

Voor velen is door al het rumoer de glans van een duel tussen Ajax en PEC Zwolle er behoorlijk afgegaan. In Zwolle zullen ze er alleen nog blij van worden als er een scenario uitkomt zoals op 20 april 2014, de beruchte 5-1 bekerzege op Ajax. Enneh, ik vermoed dat Ajax in Madrid nu niet met 6-1, maar met 4-1 op de broek krijgt. Heeft het toch nut gehad, wat extra dagen rust…

Positieve noot

PS: Wel leuk vond ik trouwens de reactie van Bram van Polen: Ajax-trainer Erik ten Hag zou wel carnaval willen vieren.

Leave a Comment

19 − zestien =